HTML

Kalandok Finnisztánban

Finnországi hétköznapok modoros stílusban.

Friss topikok

Linkblog

A minap egy remek országismertetőt olvastam Spanyolországról a Hajónapló blogon. (A linket képtelen vagyok másképp beszúrni: http://www.hajonaplo.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/szubjektiv-orszagismerteto-tovabbgondolasra.html).

Az ötlet nagyon jó, ugyanis sok említésre méltó apróság van, amiből egy teljes sztori egyébként nem jönne ki. Íme.

A finnek őszinték, egyenesek és nem cifrázzák ha nem muszáj. Ezért bunkónak, érzéketlennek és hűvösnek tűnnek. Ez csak ivással változik - radikálisan. 

További magvas állításokhoz olvass tovább!

Keleti oldal, nyugati oldal

Nyugaton a svédek, keleten az erdők alakították a kultúrát.

***

A keleti és nyugati finnek közt nagyobb genetikai távolság van mint egy átlag német és magyar között.

***

A keleti és nyugati finnek étkezési szokásai eltérnek: keleten főleg a kemencében sült ételek -, míg nyugaton a lapon / serpenyőben sült ételek a hagyományosak. 
 
***
 
A keleti finn beszédes, a nyugati szótlan. 
 
***
A tanszéki étkező-kávézóban nagy-Finnország térkép lóg. És ez így normális, mondja a kar dékánja.
 
***
A finn hazaszeretet nem politikai kérdés.
 
***
 
Hazai terméket venni nem valamiféle demonstráció, hanem a normális élet része. 
 
***
 
Minden finn háztartásban van finn iittala üvegtermék, Arabia porcelán, finn Marimekko textil/szalvéta, Finlayson törülköző és Fazer csoki.
 
***
 
A házak előtt nincs kerítés.
 
***
Helsinki annyira különbözik a "vidéktől", hogy itt külön helsinki beszédstílus alakult ki. Affektálva, kicsit pöszén, hülye orrhangon beszélnek egy svéd elemeket nagyban tartalmazó stadin slangi (városi szleng) nevű nyelvet. 
 
Sisu és krumpli
 
A finn sisu (kb. állhatatosság) jó fokmérője a meztelen-seggel-hangyabolyon-ülő-verseny.
 
***
 
A finn gépmániás nép. Népszerűek a színes traktormagazinok. 
 
***
A finnek vizuálisan is praktikusak. A legtöbb felirat vaskos, sans serif azaz talpatlan betűvel íródott. Jó példa erre a sör: a címke egyértelmű és jól olvasható. Ezt hasonlítsuk össze a cirkalmas magyar sörcímkékkel! 

 

 ***

A csapolt sört hab nélkül adják. A finnek irtóznak a sörhabtól.

***

Finnországban zsíriszony van. A legtöbb joghurt ezért 0%-os és a 0% tej is népszerű. Az nem számít, hogy mindenféle E-vel kell dúsítani a joghurtot, hogy olyan legyen mint a zsíros.

***

Nagyon sok laktózmentes terméket kapni.

***

Ahogy egy kolléga fogalmazott: "mi, finnek, normális ételeket eszünk. Pl. főtt krumplit"

***

A menzán balti hering volt tegnap. A finn vizekben fogott balti hering húsa dioxinnal terhelt. A halak dioxintartalma magasan az EU határérték feletti, ezért nem szabad heringet enni egy héten kétszer egymás után.

***

A lazac és a szivárványos pisztráng a legolcsóbb ételféleségek közé tartoznak errefelé. 

***

A kebab mellett a pizzasütés is a törökök dolga. 

***

Az egyetemi menzán (UniCafé) a diákoknak kb. 60%-os kedvezmény jár. A kb 2 eurós árért főétel, tej/víz/szörp, kenyér és a salátabárból saláta jár. A salibár kínálata naponta változik de a reszelt répa és a jégsaláta állandónak mondható. Kenyérből 2-3 féle választható + vaj, estleg vajkrém. 

***

A köretből (ált. rizs. krumpli vagy tészta) annyit vehetsz, amennyi a tányérra fér.     

***

A menzán vega, hal/szárnyas és sertés/marha ételeket is kapni. A vega kaják általában szójával turbózott quinoa / kuszkusz / tészta ételek. 

***

A menzán minden nap akad egy egzotikus nevű étel. pl. "grúz marharagu paradicsomszószban".

***

A finnek kávéivásban a világ élmezőnyébe tartoznak. A kávécégek azonban aggódnak: a finn fiatalok manapság nem akarnak kávét inni. 

***

A finn Fazer csoki világszínvonalú. Igaz finn hazafi soha nem enne svéd Marabu csokit. Vagy csak titokban...

 

Nemek

A finn párok nem járnak kézen fogva. Inkább csak mennek egymás mellett, de nyilvános helyen soha nem csókolóznak. 

***

Egy bárban péntek este nem feltűnő ha idősebb, jól szituált nők is leülnek sörözni. És ez még semmi: ha nem vigyázol, megpróbálnak felszedni! A nagy egyenlőségnek ez is az eredménye.

***

Jólöltözött finn nőt és finn férfit is láttam már fényes nappal részegen dülöngélni az utcán.

***

A finn férfiak elsőre (és másodikra is) udvariatlan fajankónak tűnhetnek. Pl. lassítás nélkül átmennek a nő előtt az ajtón, és a buszon sem láttam széket átadni senkinek.

***

A finn nők elsőre (és másodikra is) hidegnek és kegyetlenül erősnek tűnhetnek. Az ajtónál nem igénylik, hogy a férfiak előre engedjék őket, és az idős nők sem kapálóznak a buszon az ülésekért. 

***

Helsinkiben a házasságok 26%-a finn-külföldi vegyesházasság. A nők zömmel európai férfival, a férfiak zömmel ázsiai nővel házasodtak. Ez valami amin azért el lehet gondolkozni...  

***

Babakocsit toló személy a buszon, villamoson és metrón ingyen utazhat.

***

A buszra csak két babakocsi fér, és ennyit is engednek. Ezért a sofőr nem nyitja ki az ajtót a babakocsival várakozónak (és elhajt) ha már ketten vannak a buszon. 

***

A finnek imádják a fekete ruhákat. Fekete farmer és fekete póló valakinek egy életre elegendő színvariácókat jelent. Csak a sportolók kivételek, ők néha finn-kék ÉS fekete ruhákba öltöznek.

***

A városban gyakran látni sílécekkel közlekedőket. És simán átvágnak egy behavazott szántáson ha úgy látják jónak.

***

A finnek meg vannak győződve arról, hogy ha valaki dolgozik, akkor az meg is tud élni a pénzéből. Ezért nem adnak soha borravalót senkinek. És az orvosi hálapénzt sem ismerik.

***

Minden finn lakótelepen (kötelezően) található óvóhely. Az óvóhelyeket gránitba vájják, és a betonba öntött bejáratot könnyű kiszúrni a házak között. Ez az egész a szovjetek elleni harcok tapasztalatain alapul: a finnek vannak olyan józanok, hogy egy ekkora és ilyen szomszéd mellett nem bíznak semmit a véletlenre.

***

Utószó: annyit szenvedek ezzel a blogmotorral, hogy valószínűleg átmegyek máshová. Egy linket nem tudtam beszúrni és a képek beszúrása is nehézkes.

Címkék: magyar finn konyha finnország szokások helsinki hagyományok ilyesmi

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://finnisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr722749461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daveC999 2011.03.18. 13:08:21

javaslom a blogspot-ot hót egyszerű
dévid

daveC999 2011.03.18. 13:15:36

jó kis bejegyzes ismet - azert lehet ezekben a finnekben valami ami miatt meg lehet öket kedvelni - egy haverom már volt kint fél évet, most megy megint rókaketrecet szerelni :) a srác amúgy Nykarleby-ben lesz
a blogspot-ot hasznald, jo!

zkorsos 2011.03.21. 16:21:33

Feri, tényleg nincs borravaló Finnországban? Vagy csak a finnek nem szeretnek adni... Japánban nincs sehol, és én nagyon élvezem!

Aropa · www.finnisztan.blogspot.com 2011.03.21. 18:16:47

@zkorsos: tényleg nincs borravaló! Mo-ra látogatva még fel is háborodnak "nehogy már én tanítsam meg arra, hogy pluszmunka nélkül pénzt kereshet!"
süti beállítások módosítása