HTML

Kalandok Finnisztánban

Finnországi hétköznapok modoros stílusban.

Friss topikok

Linkblog

Egy teljesen átlagos hétvégén vagyunk túl, és ezért hálásak is lehetünk akár. Itt nem lőnek az utcán, nem reng a föld és cunami sem pusztít. Mivel a parti mocsárvilág mellett lakunk, egy cunamit elég komolyan megszívnánk. Beszélgettünk is ma erről, hogy hová tudnánk menni ilyen esetben? Naivak vagyunk, de nehéz elképzelni azt, hogy SEHOVÁ sem!

Szóval béke van, áruház van = irány vásárolni. A belváros menő áruháza a Kamppi center, ahol a hozzánk közelebbi Itäkeskusban ("keleti központ" - kb. Kőbánya-Kispest fekvésű óriáspláza) tapasztalt bevándorló tömegeket nem látni. Na, nem mintha zavarnának. Inkább a jelenség szintjén foglalkozom ezzel, hoszen Pesten nem látni ennyi fekete-afrikai családot. Nőket hagyományos kendőkkel, téliesített babakocsit tolva. Helsinkiben a kisebbségek között szomáliaiak vannak többségben, éppen ezért az erősödő finn szélsőjobb is őket veszi elő. Lásd a kurucinfó kiegyensúlyozott cikkét a témában.

Gyerekkel természetesen a gyerekruha boltokban kötöttünk ki. Egy egész (na, azért nem nagyon nagy) emelet lett gyerekeknek szentelve. Meglepetten merengtem ezer gyermek-kelengye felett, de meg nem vettem egyet sem. Gyerekcsapda minden bolt! Kis asztalka, színesceruzákkal vagy kisvasút fából, minden efféle "játszósarok" tuti siker Friidánál! Friida trükkös, és szabadul ahol tud. Egyik boltból a másikba fut át (megnézni a lufikat...) ha egy pillanatra nem figyelünk oda. Párszor azért becsipogott a rendszer, amikor a felpróbált kabátban futott ki az üzletből! (ezek kifejezetten vicces jelenetek ám!)

Az emeleten mellesleg (ok, nem kezdek Eszperente nyelvbe) pelenkázó - és szoptató szoba játszóval összekötve. Nincs őr. Nincs kamera, de a babakocsik sorban érkeznek. Rózsaszín, nyekergő csecsemőket csomagolnak ki finn kezek majd a pelenkázóasztalon elvégzik a szükséges teendőket. Orrfacsaró babakaka-szag terjeng itt, de ez nem nagy ügy: megszoktuk már, igaz? Az áruházról nem is beszélnék többet.  Jó sokáig ott voltunk, végül vettünk egy csomag színesceruzát (ami fog is), egy plüsskígyót (ssz-ssz!), meg egy borzasztóan sznob táskát nekem. Ha az ember megszokja, hogy kilóg a segge a gatyából és mindene régi vagy turkált, akkor bizony szoknia kell az érzést ha valami újat használ ami még (most elfogult vagyok) jól is néz ki. A tartósabb cuccaim nagy része ugyanis 10 éves, még akkor vettük amikor Amerikába mentem pár hónapra - vagy épp az ottani keresetemből szereztem. A ruhák jórésze most is jó lenne, de a futócipőmnek ennyi idő kellett, hogy leessen a talpa. Egy reggel még játszotunk is velük, és Friida megetette joghurttal a "beszélő csukákat".

***

Itt északon többször kerültem kultúrsokk-közelbe. Finnország sok tekintetben nem tökéletes hely. Hideg van és sokat van tél (ez tényleg gáz). Szar a kaja (nem is olyan szar...) A kávé sem a megszokott talán. A finn nyelv vicces, ezt is aláírom. Drága minden, főleg a sör (de a net ingyen van).

De az hogy van, hogy a babaszobából a játékokat nem rámolják ki egy nap alatt? A "lakótelepen" a közös (80 lakás!) szaunából nem lopják ki a lécet, aztán a kályhát, aztán a csapokat, aztán... A közös mosókonyhában ott áll és működik két nagy mosógép és több szárítóberendezés évek óta. Sorolhatnám. Ez az amiért itt jó élni, mert nem kell nap mint nap mások igénytelensége, felelőtlensége vagy rosszindulata miatt bosszankodni.

***

Farsang ideje Finnországban Laskiais néven fut. Ilyenkor szánkózni kell, farsangi fánkot (Laskiaispulla) és fura borsó(pép)levest (szigorúan konzervből!) kötelező enni.

(Update: nem csak konzervből lehet. Informátorom szerint ilyet csak az igénytelen és lusta emberek csinálnak!) 

Ezen a ponton kérek elnézést a nagy finn nemzettől. 

Két hete ezért elmentünk barátokkal és barátok barátaival és a barátok barátainak barátaival és azok barátnőivel / barátaival szánkózni a város közepén lévő hegyre. Aztán szaunáztunk és borsólevest is ettünk.

 

A szokás nagy úr, tartja mondás, de nekünk gőzünk nincs, hogy ez Finnországban milyen komoly!

Február 5. és környéke? Runeberg napja! Ekkortájt még a csapból is a Runeberg sütemény folyik! Te ennél egy kis Runeberg sütit, teszem azt . . . márciusban? Kiröhögnek a finnek, hogy mit akarsz? Ja bocs, ilyentájt laskiaispullát meg borsólevest kell ennem, el is felejtettem! A dolog persze nem ér itt véget, hiszen L.pullát már nem is kapni. Hohó, de a boltokban megjelent a húsvét táján hagyományos büntető-étel: a mämmi! Rozsliszt, melasz, maláta, víz. A finnek tejjel(!) eszik, de ez még így is rémálomszerű. Ezután májusban kötelezően jön a sima ivászat, ami reményeim szerint feledteti majd a mämmit!

***

Ma is sétáltunk, nulla fokban a gyerek is szívesebben gyalogol. Minusz húszban nem akart valamiért... Sétáink alkalmával Friida megsétáltat egy darab jeget is, és fel is hoz belőle olykor.

Ezzel a videóval zárom soraim: hó- és jéggolyókat hajigálva a közeli állatorvosi nagyállatklinika (Lovacska! Nyihaha!) tetejéről próbáltuk mozgásra bírni a tonnás gleccsert, nem sok sikerrel. Majd jövő héten, hiszen itt a tavasz!

Ja, és ne feledjük: március 15 és 16: kettős nemzeti ünnep! :)

  

 

 

Címkék: konyha finnország ételek fagy helsinki szánkózás hagyományok

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://finnisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr692736626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vilagi3 2011.03.14. 21:31:02

milyen ugyesen megy mar a Friida, kis mano :-)
süti beállítások módosítása