HTML

Kalandok Finnisztánban

Finnországi hétköznapok modoros stílusban.

Friss topikok

Linkblog

13.
január

Hohelyzet

Aropa  |  1 komment

Lunta, lunta ja vielä lunta.

Finnorszag, 2011 januar elsö fele. A fö tema Helsinkiben a ho, ami ezen a telen meglepeteskent ert mindenkit. Na, nem allitom, hogy Pesten nem all meg az elet felcenti hotol, de ami hisztit ezek itt produkalnak az azert durva. Egy itteni filozofiaszakos ismerosom allitasa szerint ez itt az evezred havazasa, ilyen sok meg nem esett. Hat, ha te mondod.

Igaz ami igaz, a hazak tetejeröl remisztoen log meterhosszan a fagyott hotakaro. A szemközti hazrol egy hete csuszik lefele a mazsanyi cucc napközben, de estere megfagy es nem csuszik tovabb. Estenkent hallani a lavina hangjait, reggel pedig metervastag hohegy allja el az ember utjat. Tegnap egy ember esett aldozatul amikor maga ala temette a ho. Na, ezutan beindult a gepezet es mindenhol toronydaru emelkedik es kukasmellenyes emberek lapatoljak a havat a tetöröl - a jardara. Onnan pedig minden lehetseges helyre. A vasut mellett direkt a lelakatolt biciklikre hanyjak a havat, a legtobb bringabol csak a kormany latszik. Mi lenne otthon egy ilyenert? Minimum egy orszagos Critical Mass, spontan vasutassztrajkkal, ha mar ugyis arrafele mennek.

Szamunkra a hohelyzet annyit tesz, hogy az itt joforman hasznalhatatlan magyar "sportbabakocsi" helyett attettuk a gyereket egy piros szankora.

A masik jo hir, hogy a farkaspopulacio örvendetesen erösödik a szomszedos Nuuksio Nemzeti Parkban.

 

Ez cirka 40km innen. Annyi mintha Budapest elöszobajaban, pl. a Börzsöny es Vac között vagy a Gödöllöi Dombsagban elne egy eleterös farkasallomany. Jo turazast!

A menzan ma ki volt irva(!) egy tablara, hogy milyen allatokat lattak a napokban. Uhu, hiuz. A varos közepen. 

Naponta buszozom. Ez frusztralo az elejen, mert a magyar nem tudja, hogy integetni kell (ha lehet a berlettel), kulonben a buszvezeto lassitas nelkul tovabbhajt. A soförök közt van par Kaurismäki-filmbe illö finn, de többnyire arab es fekete afrikai arcok vezetik a buszt. Finnul is annyit beszelnek mint en, raadasul az itteni hidegben szokatlanul lazak. 

Par napja kerdeztem a sofört: Viikkibe megyek, megall ott ez a busz? Mire a valasz: - Nem tudom, meg sosem jartam ott. Majd meglatjuk ha odaertunk.

Remelem, finn billentyuzettel meg modorosabbra sikeredett ez a poszt mint terveztem.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://finnisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr642581376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zkorsos 2011.01.14. 02:23:50

Én meg azt hittem, Finnországban a hó, a havazás közönséges! Amikor Frankfurtban megállt az élet a reptéren, mert elfogyott a jégtelenítő folyadék, otthon mindenki azzal érvelt, hogy lám, ez Helsinkiben sosem történhet meg, ott fel vannak készülve a télre. Vagy mégsem???
süti beállítások módosítása